About Getting Lost

In the middle of September 2017, we have planned to go on our next trip: Singapore and Ho Chi Minh, Vietnam. This is our first time to go overseas together so we’ve planned this 5 months before because we want to be well prepared for the budget.

Di pertengahan September 2017, kami merencanakan perjalanan kami berikutnya: Singapura dan Ho Chi Minh, Vietnam. Ini ada perjalanan luar negeri bersama kami yang pertama jadi kami sudah merencanakannya dari 5 bulan sebelumnya karena kami mau persiapannya benar untuk anggarannya.

Actually, Singapore is not so new for both of us. Although it wasn’t frequent like any other Indonesians, Willy and I have been in Singapore twice. But Ho Chi Minh is really beyond our thought.

Sebenarnya, Singapura bukan tempat yang baru untuk kami. Walaupun tidak sesering orang Indonesia yang lainnya, Willy dan saya sudah pernah ke Singapura 2 kali. Tapi Ho Chi Minh benar-benar di luar dugaan kami.

Here is our itinerary at Singapore and Ho Chi Minh, Vietnam.

Berikut catatan perjalanan kami di Singapura dan Ho Chi Minh, Vietnam.

Day 1 – September 20, 2017 Hari 1 – 20 September 2017

08:40 P.M. Flight to Singapore from Ngurah Rai Airport, Bali with KLM.

20:40 Penerbangan ke Singapura dari Bandara Ngurah Rai, Bali dengan KLM.

We choose KLM because:

  1. It is Willy’s favorite airlines.
  2. Compared to other budget airlines, the price is just slightly different. So, why would we choose the airlines without meals over the airlines with full-service meals and entertainment?

Kami memilih KLM karena:

  1. Maskapai penerbangan favoritnya Willy.
  2. Dibandingkan dengan maskapai penerbangan murah lainnya, harganya cuma beda sedikit. Jadi, kenapa harus memilih penerbangan tanpa makanan kalau ada penerbangan yang punya makanan dan hiburan?

11:15 P.M. Arrived at Changi Airport, Singapore.
We stayed at Changi Airport for a night, because we had a morning flight to Ho Chi Minh on the next day.

23: 15 Tiba di Bandara Changi, Singapura.
Kami menginap semalam di Bandara Changi karena penerbangan kami keesokan harinya pagi-pagi ke Ho Chi Minh.

Day 2 – September 21, 2017 – Hari 2 – 21 September 2017

07:00 A.M. Flight to Ho Chi Minh from Changi Airport, Singapore with Jetstar.
We had breakfast at the airport food court.

07:00 Penerbangan ke Ho Chi Minh dari Bandara Changi, Singapura dengan Jetstar.
Kami sarapan di food court bandara.

08:00 A.M. Arrived at Tan Son Nhat Airport, Vietnam.

08:00 Tiba di Bandara Tan Son Nhat, Vietnam.

Ho Chi Minh
Landed in Ho Chi Minh

08:25 A.M. After immigration check, we went to our hotel by bus.
It was not easy for us because we didn’t prepare for the local language. We thought every people in the world can speak English, but we were wrong. Lol.

08:25 Setelah pengecekan imigrasi, kami menuju hotel dengan bus.
Lumayan agak kesulitan untuk kami karena kami tidak mempersiapkan bahasa lokal. Kami pikir semua orang di dunia bisa Bahasa Inggris, ternyata kami salah. Haha…

Bus Ticket
Bus ticket

09:30 A.M. Stop by at Pho 2000 for having brunch.
It was a nice meat and noodle soup of Vietnam.

09:30 Mampir di Pho 2000 untuk makan pagi-menuju-siang.
Sup mie dan dagingnya enak.

11:00 A.M. Arrived at the Pavilion Hotel, but still couldn’t check in.
We were too early, but the hotel staff kindly suggested us to just drop our luggage while we were waiting for check-in time.

11:00 Tiba di Pavilion Hotel, tapi masih belum bisa check in.
Kami datangnya kepagian, tapi pegawai hotel yang ramah menyarankan kami untuk menaruh tas bawaan sementara kami menunggu waktu check in.

11:30 A.M. Strolling around the city by motorbike.
We rent a motorbike at the hotel. Because it was the easiest way to go around the city without guessing Vietnam language on the bus. We were a little bit surprised though because Vietnam has the different driving side with Indonesia.

11:30 Keliling kota dengan sepeda motor.

Kami menyewa sepeda motor di hotel. Karena ini adalah cara yang paling gampang untuk berkeliling kota tanpa harus menebak bahasa Vietnam di bus. Kami agak sedikit kaget karena jalanan di Vietnam berbeda sisi dengan Indonesia.

01:00 P.M. Back to the hotel, to get check-in.
After Willy had been used to drive at the right side, we found our way back to the hotel to check in.
Oh, we had no online internet service at Ho Chi Minh, so we used Google offline maps.

13:00 Kembali ke hotel untuk check in.
Setelah Willy terbiasa menyetir di sebelah kanan, kami kembali ke hotel untuk check in.
Oh, internet kami tidak aktif selama di Ho Chi Minh, jadi kami pakai layanan Google Maps offline.

01:30 P.M. Continue to explore Ho Chi Minh.
We went to Notre Dame Church, but it was so crowded by tourist, so we were just taking the picture from afar.

13:30 Lanjut menjelajah Ho Chi Minh.
Kami ke Gereja Notre Dame, tapi tempatnya rame banget sama turis, jadi kami cuma mengambil foto dari jauh.

Notre Dame
In front of Notre Dame

We also just took a picture of the post office.

Kami juga cuma mengambil foto kantor pos.

03:00 P.M. Back to the hotel due to heavy rain.
Mostly we were just wandering around the city by instinct. So when it was raining, we stop by in front of a random shop without knowing where on earth we were.

15:00 Kembali ke hotel karena hujan deras.
Kebanyakan kami cuma berkeliling tanpa arah di sekitar kota. Jadi sewaktu hujan, kami berhenti di depan toko tanpa tahu kami ada di mana.

Wherearewe
Where were we….

We took a long time to guess our direction to go back to the hotel. We even passed the flyover till almost near Cambodia border. Lol.

Lama kami menebak-nebak jalan pulang kembali ke hotel. Kami bahkan melewati jalan tol sampai ke dekat perbatasan Kamboja. Haha…

05:00 P.M. Went to buy Banh Mi.
Finally, after went back to the hotel, and the rain stopped, we were hungry and want Banh Mi as a snack.
Banh Mi just isn’t a common sandwich. We like the 3 kind of meats and the crunchy bread outside.

17:00 Beli Banh Mi.
Setelah sampai di hotel, dan hujannya berhenti, kami lapar dan pengen jajan Banh Mi.
Banh Mi tidak seperti sandwich pada umumnya. Kami suka 3 jenis daging dan rotinya yang garing di luar.

06:00 P.M. Decided to go near the hotel by walk.
Learn from our previous silly mistake, we decided to go by walk to have our dinner. We didn’t want to go back to the hotel at midnight just because we lost to another city (or country).

18:00 Memutuskan untuk jalan kaki di sekitar hotel.
Belajar dari kesalahan konyol kami sebelumnya, kami memutuskan untuk berjalan kaki untuk cari makan malam. Kami tidak mau kembali ke hotel tengah malam cuma gara-gara kami nyasar sampai ke kota (atau negara) lain.

Hochiminh at night
Night at Saigon

07:00 P.M. Accidentally found local night market festival.
We found a local night market that has a food festival but we got blank because we didn’t understand any menu offered. So, back to our instinct, we choose any kind of food that looks like there isn’t any of it in Indonesia. Once again, we have no idea what kind of food is that, because when we were asking about the food names and ingredients, rather than answering, the shopkeeper showed us the money instead. Like, we can’t read the numbers.

19:00 Tidak sengaja ketemu pasar malam.
Kami ketemu pasar malam yang ada festival makanannya tapi kami kebingungan karena tidak mengerti bahasanya. Jadi, kembali ke insting kami, kami memilih makanan apa saja yang kelihatannya tidak ada di Indonesia. Sekali lagi, kami tidak tahu-menahu makanannya apa karena sewaktu bertanya nama dan bahan makanannya, bukan menjawab, penjualnya malah nunjukin uang. Emangnya kita nggak bisa baca angka?

Anyway, Vietnamese food just met our taste. So it won’t be hard for us to have meals here.

Yaa… makanan Vietnam cocok lah dengan lidah kami. Jadi tidak susah bagi kami untuk cari makan.

09:00 P.M. Went back to the hotel.
We exchanged our Rupiah (IDR) for SGD, and our SGD to Vietnam Dong (VND) so we could get enough money to spend in Vietnam. But unfortunately, we spent too much on gasoline and food, that we couldn’t make it buy a glass of famous Vietnam coffee. But don’t worry, we will definitely back to Vietnam because it entertains us so much. Really.

21:00 Kembali ke hotel.
Kami menukarkan uang Rupiah ke Dolar Singapura, dan Dolar Singapura ke Dong Vietnam jadi kami punya cukup uang untuk dihabiskan di Vietnam. Sayangnya, kami menghabiskan terlalu banyak untuk bensin dan makanan sampai-sampai kami tidak cukup untuk beli Kopi Vietnam yang terkenal itu. Tapi tidak apa-apa, kami pasti bakal balik lagi ke Vietnam karena Vietnam sangat menyenangkan kami. Sungguh.

Day 3 – September 22, 2017 – Hari 3 – 22 September 2017

08:55 A.M. Flight to Singapore from Tan Son Nhat Airport by Jetstar.
Pavilion Hotel offered a takeaway breakfast for us since we have to go to the airport at 6 a.m. It was enough for us until we fly to Singapore.

08:55 Penerbangan ke Singapura dari Bandara Tan Son Nhat Airport dengan Jetstar.
Hotel Pavilion menawarkan sarapan untuk dibawa karena kami harus ke airport jam 6 pagi. Sarapannya lumaya cukup sampai kami ke Singapura.

11:00 A.M. Arrived at Changi Airport, Singapore.

11:00 Tiba di Bandara Changi, Singapura.

11:30 A.M. Having lunch at 4Fingers airport.
We’ve been looking for 4Fingers since we were back to Indonesia since our last trip from Singapore. This time, we couldn’t waste it. 4Fingers becomes our first meal priority.

11:30 Makan siang di 4Fingers bandara.
Kami sudah menanti-nanti untuk makan 4Fingers sejak kami kembali ke Indonesia dari perjalanan terakhir kami ke Singapura. Kali ini tidak akan kami sia-siakan. 4Fingers menjadi makanan prioritas kami.

12:00 P.M. Went to the hotel.

12:00 Pergi ke hotel.

01:30 P.M. Check in at Meadows Hostel.
Meadows Hostel was my first capsule hotel experience and it was not as bad as I thought. Although there were many guests that using the bathroom and toilet, the staff could keep it clean all the time. Also, the room wasn’t that noisy even there were 10-15 guests in a room.

13:30 Check in di Meadows Hostel.
Meadows Hostel adalah pengalaman hotel kapsul pertama saya dan tidak seburuk yang saya pikirkan. Walau ada banyak tamu yang menggunakan kamar mandi dan toilet, karyawannya tetap menjaga kebersihannya sepanjang waktu. Kamarnya juga tidak berisik walaupun ada 10-15 orang dalam satu ruangan.

02:00 P.M. Went to Sentosa Island by walk from Vivo Mall.
We tended to enjoy the sightseeing walk and we thought it wasn’t that far. Well, it was FAR. But the best side of Singapore, it is pedestrian friendly so we couldn’t complain more.

14:00 Ke Pulau Sentosa dengan berjalan kaki dari Vivo Mall.
Kami berniat untuk menikmati jalan-jalan sambil melihat-lihat dan pikir kami tidak begitu jauh jaraknya. Ternyata JAUH. Tapi sisi baik dari Singapura adalah ramah untuk pejalan kaki jadi kami tidak banyak komplain.

To Sentosa
What a view
Broadway
Half way there…

04:00 P.M. – 07:00 P.M. Enjoy times at Sentosa Island.
Entry ticket was free for those who come by walk. Yeah, it saved us a dollar. We enjoyed seeing any landmark on Sentosa Island while waiting for the sunset at Palawan Beach.

16:00-19:00 Menghabiskan waktu di Pulau Sentosa.
Tiket masuk gratis untuk tamu yang datang berjalan kaki. Ya lumayan menghemat 1 dolar. Kami menikmati melihat-lihat Pulau Sentosa sambil menunggu matahari terbenam di Pantai Palawan.

Sentosa gate
Finally!
The Southernmost
Sunset at Palawan Beach

08:00 P.M. Having dinner at Ssi-Kkek Korean BBQ restaurant at Bras Basah Complex.
It is actually the best value Korean BBQ restaurant for… lunch. Yes, I forgot that the price for an all-you-can-eat dinner buffet is doubled from lunch buffet price. Whatever. We were so hungry at that time.

20:00 Makan malam di Ssi-Kkek Korean BBQ restaurant di Kompleks Bras Basah.
Sebenarnya restoran Korea BBQ ini lebih murah… pas makan siang. Ya, saya lupa kalau harga makan malam prasmanan sepuasnya di sini dua kali lipat dari makan siang. Ya sudah lah. Kami sudah kelaparan banget waktu itu.

09:30 P.M. Went back to the hotel.

21:30 Kembali ke hotel.

Day 4 – September 23, 2017 – Hari 4 – 23 September 2017

10:00 A.M. Brunch at Wonton Noodle.
Meadows Hostel had simple breakfast for us: Slices of bread and jams, boiled eggs, and coffee and tea. Of course, it wasn’t making us full, so we had Wonton Noodle for our brunch.

10:0 Makan pagi-menuju-siang di Wonton Noodle.
Meadows Hostel menyediakan sarapan sederhan untuk kami: Roti tawar dan selai, telur rebus, dan kopi dan teh. Tentu saja tidak bikin kami kenyang, jadi kami ke Wonton Noodle untuk makan lagi.

11:00 A.M. Go to Botanical Garden.
We THOUGHT Botanical Garden could be easily accessed by walk. I mean, the distance from one garden to another could just… 1 KM. In fact, it could reach till 4 KM. No kidding. So, we just took the picture to the nearest garden, then continue to our next destination.

11:00 Ke Botanical Garden.
Kami KIRA Botanical Garden bakal bisa diakses dengan mudah dengan berjalan kaki. Maksudnya, jarak dari satu taman ke taman yang lain cuma sekitar… 1 KM. Kenyataannya, bisa sampai 4 KM. Seriusan. Jadi kami cuma mengambil foto dari taman yang paling dekat saja, lalu lanjut ke tujuan kami selanjutnya.

Botanical Garden

Botanical Garden2

12:00 A.M. Went to Punggol.
We had seen a nice bridge at Punggol on Instagram, so we thought (again) it could be easily accessed by walk, like any other facilities in Singapore. But, hell, we couldn’t find it. So we gave up because it was nearly lunchtime.

12:00 Ke Punggol.
Kami pernah lihat jembatan yang bagus di Punggol dari Instagram, jadi kami kira (lagi) bisa dengan mudah dicapai dengan berjalan kaki, kayak tempat-tempat lain di Singapura. Tapi, ya ampun, nggak ketemu-ketemu juga. Jadi kami menyerah karena sudah jam makan siang juga.

Punggol
So hot…

02:30 P.M. Went to Wisma Atria Mall to have (late) lunch.
We ate like crazy. Botanical Garden and Punggol really made our breakfast and brunch gone to nothing. Fortunately, we found this Japanese food court that has SGD8 omelette chicken curry rice, that can contain our tummy to the fullest.

14:30 Ke Mall Wisma Atria untuk makan siang yang kesiangan.
Kami makan kayak orang gila. Botanical Garden dan Punggol benar-benar membuat makan pagi kami jadi tidak berarti apa-apa. Untungnya kami menemukan food court makan Jepang yang menu nasi kare ayam telurnya cuma 8 dolar Singapura, dan bikin kenyang banget.

04:00 P.M. Went to Holland Village.
By using MRT, we could point any place we want on the map. Willy was really curious about Holland Village, that turns out just like any other area in Singapore.

16:00 Ke Holland Village.
Dengan menggunakan MRT, kami bisa menunjuk ke mana saja yang kami mau. Willy penasaran banget dengan Holland Village yang ternyata sama saja tempatnya dengan tempat lain di Singapura.

Taman Warna

06:00 P.M. Went to Marina Bay Sand Skypark to watch the sunset.
This time, we had to make our decision wisely. Watching the sunset from Singapore flyer or Skypark. Both were having a nice sight from above BUT has a not-so-friendly price for a budget traveler like us. So, we finally decide to watch the sunset from Skypark. It was worth the price though.

18:00 Ke Marina Bay Sand Skypark untuk melihat matahari terbenam.
Kali ini, kami harus membuat keputusan dengan bijak. Melihat matahari terbenam dari Singapore Flyer (bianglala) atau dari Skypark. Dua-duanya punya pemandangan yang bagus dari ketinggian TAPI harganya kurang begitu bersahabat dengan traveler budget seperti kami. Jadi akhirnya kami memutuskan untuk melihat matahari terbenam dari Skypark. Harganya sebanding lah…

From Skypark
Before sunset
From Skypark - night
Sunset moment

Garden

08:30 P.M. Went to China Town and have dinner at Subway.
Subway sandwich! A rare item for Indonesian like us. Yes, it is our second meals priority. We went to China Town to buy the cheapest chocolate snacks and cute magnets as souvenirs. We didn’t buy any meals there because it’s too expensive even for a bowl of noodles.

20:30 Ke China Town dan makan malam di Subway.
Sandwich Subway! Makanan langka untuk orang Indonesia seperti kami. Ya, sandwich Subway adalah makan prioritas kedua kami. Kami ke China Town untuk membeli jajanan cokelat yang mura-murah dan tempelan magnet lucu untuk oleh-oleh. Kami tidak beli makanan apapun karena harganya lumayan mahal untuk semangkuk mie.

10:00 P.M. Went back to the hotel.

22:00 Kembali ke hotel.

Day 4 – September 23, 2017 – Hari 4 – 23 September 2017

10:00 A.M. After had breakfast at the hotel, we checked out.
We had no destination options for our last day in Singapore because we nearly broke and I was a little bit tired of walking. Lol. We didn’t rent a motorbike in Singapore since MRT could save us more btw.

10:00 Setelah sarapan di hotel, kami check out.
Kami tidak punya tujuan selanjutnya untuk hari terakhir kami di Singapura karena uang kami sudah hampir habis dan saya lumayan capek karena jalan kaki. Haha… Kami tidak menyewa sepeda motor di Singapura karena MRT lebih hemat.

11:00 A.M. Went to airport to flight back to Bali with KLM.

11:00 Ke bandara untuk balik ke Bali dengan KLM.

KLM

It was a nice trip for us. We enjoy every silly and funny moment happened, but we also learned a lot especially about saving money for food is way better than bought souvenirs.

Perjalanan yang menyenangkan bagi kami. Kami menikmati setiap hal konyol dan lucu yang terjadi, tapi kami juga belajar banyak terutama tentang menghabiskan uang untuk membeli makanan lebih baik daripada membeli oleh-oleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s