Nusa Lembongan Trip – Island Explorer

If you come to Bali, I guarantee that people will suggest you visit, at least once, one of these islands: Nusa Lembongan, Nusa Ceningan, and Nusa Penida, to find more beaches. As additional advice from me: You may spend at least 2D1N to explore the islands due to the trip that made you across the sea.

Kalau kamu ke Bali, saya jamin orang-orang bakalan menyarankan, paling nggak sekali, salah satu dari pulau-pulau ini: Nusa Lembongan, Nusa Ceningan, dan Nusa Penida, untuk pantai yang lebih banyak. Dan sebagai tambahan dari saya: Sebaiknya kamu menghabiskan waktu 2 hari 1 malam untuk menjelajah pulau berhubung perjalanannya harusnya menyebrangi lautan.

We haven’t been going to Nusa Penida islands though. We only had a chance to go to Nusa Lembongan and Nusa Ceningan, since both of the islands are close enough and can be crossed through the bridge (from Nusa Lembongan to Nusa Ceningan). However, we are still having a plan to go to Nusa Penida when the times come. Just you wait.

Kami belum sempat ke Nusa Penida. Kami cuma sempat ke Nusa Lembongan dan Nusa Ceningan, karena dua pulau ini lumayan dekat dan bisa diseberangi lewat jembatan (dari Nusa Lembongan ke Nusa Ceningan). Tapi kami masih punya rencana untuk ke Nusa Penida kalau sudah ada waktu. Tunggu aja.

 

Anyway, after did some research on the internet, I found that there were already a lot of articles on travel blogs and websites that shared about how to and what to do in Nusa Lembongan and Nusa Ceningan: as a traveler, a backpacker and/or as a tourist. So, I’m pretty unsure to tell you about our journey there. Because all we had done were just an unlikely road trip. Hehe.

Ngomong-ngomong, setelah melakukan pencarian di internet, saya menemukan banyak artikel di blog travel dan website yang sudah membagikan tentang cara dan apa yang dilakukan di Nusa Lembongan dan Nusa Ceningan untuk: traveler, backpacker dan/atau turis. Jadi saya agak ragu untuk bercerita tentang perjalanan kami di sini. Karena semua yang kami lakukan cuma perjalanan yang tidak direncanakan. Hehe.

So, here is our trip and photos.

Jadi, foto dan perjalanan kami seperti ini.

Day 1 – Hari Pertama

We departed from Sanur Harbor with a fast boat for Rp75.000/person at 9 A.M.

Kami berangkat dari Pelabuhan Sanur dengan menggunakan fast boat seharga Rp75.000/orang di jam 9 pagi.

Fast boat from Sanur
Fast boat from Sanur

We arrived at Nusa Lembongan at 11 A.M., rent a motorbike as soon as we landed with Rp80.000/day, checked in at our hotel, then started to explore the island.

Kami tiba di Nusa Lembongan jam 11 pagi, menyewa sepeda motor seharga Rp80.000/hari begitu mendarat, check in di hotel, lalu menjelajah pulau.

We stayed at Nyuh Gading Home Stay Lembongan (via Hotels.com), a homestay with minimum entertainment in a room because there was no TV, and the internet was kind of slow. The bathroom is in an open-air (no roof) and it was huge for shower only. If you just need a place to sleep, this homestay was not bad.

Kami menginap di Nyuh Gading Home Stay Lembongan (via Hotels.com), home stay yang punya hiburan terbatas di kamar karena tidak ada TV, dan internetnya lambat. Kamar mandinya terbuka (tidak ada atap) dan lumayan besar untuk shower doang. Kalau kamu cuma butuh tempat untuk tidur, homestay ini tidak terlalu buruk.

After checked in, we were going straight to Yellow Bridge that connects Nusa Lembongan to Nusa Ceningan.

Setelah check in, kami langsung menuju Jembatan Kuning yang menghubungkan Nusa Lembongan ke Nusa Ceningan.

Yellow Bridge
Yellow Bridge

We took some photos, then went to Le Pirate Beach Club, Nusa Ceningan, to have our lunch. We love the burgers and sandwich there, and the view was also mesmerizing. Le Pirate Beach Club also has room to stay.

Kami mengambil beberapa foto, lalu ke Le Pirate Beach Club, Nusa Ceningan, untuk makan siang. Kami suka burger dan sandwich di sini, dan pemandangannya juga bagus. Le Pirate Beach Club juga punya kamar untuk menginap.

Le Pirate Beach Club
Le Pirate Beach Club

After had our lunch, it was time to explore the beaches!

Setelah makan siang, saat menjelajah pantai!

#1 Villa Trevally, Nusa Ceningan

Villa Trevally

We arrived here by unlikely road. Fyi, I’ve never been in Nusa Lembongan and Nusa Ceningan island before, but Willy already had been here twice. This was his third visit, but this road to Villa Trevally was new to him.

Kami sampai ke sini melalui jalan yang tidak terduga. Sekedar info, saya belum pernah ke Nusa Lembongan dan Nusa Ceningan sebelumnya, tapi Willy sudah pernah ke sini 2 kali. Ini adalah perjalanan yang ketiga, jalan ke Villa Trevally ini baru buat dia.

We came here without expecting nothing but the beach, we even didn’t expect there would be a beach! Because the road is a dead end, and in the end, there was a villa. We almost would make a U-turn once we saw the villa’s name because, like any other villas in Bali, we thought Villa Trevally will not allow us to enter for free. You know, some kind of “minimum purchase at the restaurant” would be applied if you are not a hotel’s guest. Then we saw this printed paper at the gate that made us enter it bravely: “FREE Entry for Visitors”. Haha.

Kami ke sini tanpa membayangkan yang lain selain pantai, kami bahkan tidak menyangka kalau ada pantai! Karena jalannya jalan buntu, dan di akhir jalannya ada vila. Kami hampir memutar balik setelah melihat nama villanya karena, seperti kebanyakan villa di Bali, kami pikir Villa Trevally tidak mengijinkan kami masuk dengan gratis. Tau lah, biasanya bakalan berlaku “pembelian minimal di restoran” kalau kita bukan tamu hotel. Tapi kemudian kami lihat cetakan di kertas di gerbangnya yang membuat kami masuk dengan berani: “Tamu masuk GRATIS”. Haha.

Beach view at Villa Trevally was calming me. With no tourist, the beautiful view of the blue sea gradation color, and the wave sound… I could spend all my day here if we weren’t here for an island exploration.

Pemandangan pantai di Villa Trevally menenangkan saya. Tidak ada turis, pemandangan pantai dengan gradasi warna biru yang cantik, dan suara ombak… Saya bisa menghabiskan waktu sepanjang hari di sini kalau saja kami tidak sedang menjelajah pulau.

#2 Blue Lagoon, Nusa Ceningan

Blue Lagoon

Next, we were heading to this famous spot, Blue Lagoon. The internet may have a thousand photos with an exact point of view of this lagoon. It was beautiful yet dangerous. But you can do a cliff jump here.

Selanjutnya, kami menuju ke tempat yang terkenal, Blue Lagoon. Di internet kayaknya punya ribuan foto dengan sudut pengambilan foto yang sama persis di laguna ini. Tempatnya canti tapi berbahaya. Tapi kamu bisa melakukan lompat tebing di sini.

#3 Dream Beach, Nusa Lembongan

Dream Beach

Same with Blue Lagoon. Tourists were everywhere.

Sama kayak Blue Lagoon. Turis di mana-mana.

#4 Devil’s Tears Bay, Nusa Lembongan

Devils Tears

Same with Blue Lagoon and Dream Beach. Soooo many tourists! It was slippery at the cliff, so be careful, guys.

Sama kayak Blue Lagoon dan Dream Beach. Banyaaak banget turis! Di tepi tebingnya licin, jadi hati-hati ya.

#5 Panorama Bar and Restaurants for our dinner

We actually want to take a picture of the sunset here. But, we were unlucky on that day because the sky was cloudy and the beachfront was in a low tide. So we just enjoy the food and took no picture at all. It was a nice restaurant though.

Sebenarnya kami mau foto matahari terbenam di sini. Tapi kami kurang beruntung hari itu karena langitnya mendung dan pantainya lagi surut. Jadi kami cuma menikmati makan dan tidak mengambil foto sama sekali. Restorannya bagus kok.

#6 Jungutbatu, Nusa Lembongan

Jungutbatu

This beach was for fisherman and I don’t know why it had has no tourist. It was because near our hotel, so we decided to have a walk here. It turned out that we had an unlikely sunset sky here.

Pantai ini untuk nelayan dan saya tidak tahu kenapa tidak ada turis di sini. Karena pantainya dekat dengan hotel kami, jadi kami memutuskan untuk jalan kaki ke sini. Ternyata kami dapat langit matahari terbenam di sini.

Nusa Lembongan also offers a mangrove forest tour, but we didn’t take it because it was too pricey, and it was not in our interest. Pardon us.

Nusa Lembongan juga menawarkan tur hutan bakau, tapi kami tidak ikut karena lumayan mahal, dan kami tidak tertarik. Sorry…

Day 2 – Hari Kedua

Checked out from the hotel. We had to return the motorbike, so we went back to the harbor and had brunch at Sanghyang Bay Bar & Restaurant near the harbor at Mushroom Beach. Spaghetti is recommended!

Check out dari hotel. Kami harus kembalikan sepeda motornya, jadi kami kembali ke pelabuhan dan makan pagi-menuju-siang di Sanghyang Bay Bar & Restaurant di dekat pelabuhan di Mushroom Beach. Spaghetti-nya recommended!

I know it was short but it worth to visit. Well, mostly tourist in Nusa Lembongan and Nusa Ceningan will spend times at bars and cafes, which the food and beverage price was damn high for us. So, we think it will be better if we just stayed to explore and took pictures of the unpredictable beautiful beach.

Iya, perjalanannya memang singkat tapi layak untuk dikunjungi. Kebanyakan turis di Nusa Lembongan dan Nusa Ceningan bakal menghabiskan waktu di bar dan cafe, yang mana harga makanannya gila banget mahalnya untuk kami. Jadi, menurut kami bakalan lebih baik kalau kami tinggal untuk menjelajah dan mengambil foto-foto pantai yang tidak disangka-sangka.

Happy traveling!

-junny-

5 thoughts on “Nusa Lembongan Trip – Island Explorer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s